Jak pít červené bulharské víno v létě?

Bulharské víno a léto

Červené bulharské víno je nejenom delikatesou pro smysly, ale také nápojem s mnoha zdravotními benefity.
Často se na ´´červené´´ pohlíží jako na zimní nápoj vhodný pro chladné večery u krbu,
avšak jeho konzumaci si můžete vychutnat i během teplých letních dnů, pokud víte, které červené víno zvolit.

Proč pít červené víno v létě?

Červené víno, bohaté na antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, bylo konzumováno po tisíciletí.
Ačkoliv je mýtus, že je vhodné pouze pro zimní měsíce, vyvrácen, červené víno můžete pít s mírou po celý rok.
Přináší totiž mnoho výhod.:

  • Antioxidanty: Červené víno obsahuje polyfenoly, které snižují oxidační stres a záněty.
    To přispívá k prevenci rakoviny, autoimunitních chorob a dalších zdravotních problémů.
  • Resveratrol: Tato látka v červeném víně má výrazné protizánětlivé účinky, což pomáhá udržovat zdraví.
  • Kardiovaskulární systém: Při umírněné konzumaci, červené víno prospívá srdci a cévám, snižuje riziko hypertenze a vysokého cholesterolu.
  • Diabetes: Studie z roku 2015 ukázala, že červené víno může snížit kardiometabolické riziko u lidí s diabetem typu 2.
  • Duševní pohoda: Červené víno uklidňuje mysl a zahřívá tělo.

Jak vybrat správné červené bulharské víno na léto?

Léto přináší své vlastní výzvy, pokud jde o výběr a konzumaci červeného vína.
Zde je několik tipů, jak si užít červené bulharské víno v horkých dnech:

  1. Chlazení
    Aby bylo červené víno osvěžující, podávejte ho vychlazené, to je přece jasné..
    Ne všechna červená vína jsou však vhodná k chlazení.
    Vybírejte vína s nízkým obsahem tříslovin, které se dají chladit bez ztráty chuti!
    Skvělé jsou světlejší červená vína, která po hodině v lednici nebo v kbelíku s ledem získají božskou chuť a vůni.
  2. Letní chuť
    Hledejte červená vína s jasnými ovocnými tóny a vyšší kyselostí.
    Plná, zemitá červená vína si nechte na zimu. Pro léto jsou ideální vína, která jsou lehká a svěží.

Obsah alkoholu
V létě se vyhněte vínům s vysokým obsahem alkoholu, která mohou vést k přehřátí nebo zdravotním problémům.
Místo toho zvolte červené víno s nižším obsahem alkoholu, které bude osvěžující a bezpečné pro konzumaci i během horkých dnů.
Tento bod se dá vyřešit míchaním vína s vychlazenou minerálkou, popřípadě ledem což je běžné v letních měsících v Bulharsku.
Ale je důležité i když víno má vyšší alkohol, aby splňovalo předešlé body tzn.: hlavně málo tříslovin a ovocitost.

Jaká červená vína mají málo tříslovin?

Prakticky všechna červená vína obsahují třísloviny, které jsou přítomny ve slupkách hroznů, semenech a stopkách.
Mohou se také do vína dostat i během zrání v sudech.
Zejména nové sudy mohou přidat do vína velké množství tříslovin.

Při výběru správného červeného vína na léto je důležité se zaměřit na technologii zpracování vína a zjistit, zda zrálo v sudech.

Obecně mají méně tříslovin mladá vína, například bulharská vína ve věku 1-2 let.
Taková vína prošla krátkou dobou macerace, kratším kontaktem slupek s moštem, fermentace a velký faktor, zda nezrála v sudech.

U takových vín je samotný proces zpracování kratší, a tedy tvorba tříslovin není tak dlouhá jako například u vín, která budou určena pro delší archivaci a několik měsíců zrají v sudech.

Pokud se zaměříte na tyto aspekty, získáte krásné ovocité červené víno vhodné k chlazení a pití v létě.

Dalším faktorem je samozřejmě cena.
Ve většině případů taková vína nejsou drahá, pokud se nejedná o nějaké speciality či selektivní výběry.

A jaká z našich vín na eshopu spadají do tohoto segmentu?

V Bulharsku existuje jedna červená odrůda, která se vyloženě musí chladit a pije se hlavně v létě, a to je Pamid.
Pamid je stará odrůda, zhruba stejně stará jako Mavrud, ale je méně známá.
Jedná se o lehkou ovocitou odrůdu, která nemá ani tak sytě červenou barvu.
Tato odrůda je vyloženě na letní pití, stejně jako je v Česku oblíbené v létě vychlazené Prosecco.
Pamid si nejlépe vychutnáte vychlazený na 10 – 12 stupňů popřípadě s ledem.

Chateau Burgozone

Další vína, která spadají do kategorie ovocitých vín, s lehce vyšší kyselinkou a nezrálých v sudu,
jsou vína z řady Fort z vinařství Chateau Burgozone.
Jedná se o velice čistá ovocitá vína, která lze pít také vychlazená a hlavně vás budou bavit.
K vínům FORT

Domaine Boyar

Damaine Boyar vyrábí bulharská vína v podhůří

To samé platí pro sérii Quantum od vinařství Domaine Boyar.
Která je velice ovocitá a bez sudu.
K vínům QUANTUM

Terra Tangra

Bulharská vína rostou na vinicích Terra Tangra

Sérii TT od vinařství Terra Tangra.
K vínům TT

Brestovitsa

Nebo základní sérii z vinařství Brestovitsa, kde najdete i zmiňovaný Pamid.
K vínům Brestovitsa

Zagreus

Vinařství Zagreus Winery

Samostatným vinařstvím, které je odborníkem na vína naturálního charakteru, je vinařství Zagreus.
Nějakou část svých vín dělá plně naturálně, to znamená bez sudu, bez síry a s ekologickým vinohradnictvím.
Sem patří vína jako série Tiara či víno Santimenti. A poté vyšší řady jako Pamid x Merlot, což je novinka,
nebo dražší víno Minimum či Single Vineyard Syrah.
K vínům Zagreus

Katarzyna Estate

U oblíbeného vinařství Katarzyna Estate doporučujeme na léto sérii Callisto,
která také spadá do kategorie lehčích ovocitých vín vhodných k chlazení.
Vína Callísto str. 2 -3

Doufáme, že s tímto letním “manuálem” na červená vína najdete svého favorita, a to nejen u bulharských vín. 🙂

 

Košík