Mastika je opět skladem!

Mastika a rakije jsou tradiční bulharské destiláty, které jsou známé svou kvalitou a tradicí výroby. Těší nás, že jsou opět skladem! Mastika je vyráběna z anízového oleje a má charakteristickou sladkou chuť a silnou vůni. Rakija je zase vyrobená z vinné révy a má vysoký obsah alkoholu. Tyto oblíbené nápoje se v Bulharsku často podávají jako aperitiv nebo digestiv a používají se i jako suroviny do různých kulinářských receptů. Plánujeme rozšíření našeho sortimentu o další lahodné destiláty, jako je například vodka, rum hnědý a bílý, gin, whisky a zelená MENTA. Pokud máte nějaké nápady nebo připomínky, neváhejte nám napsat. Můžete nám poslat rychlou zprávu na Facebooku nebo e-mailem na prowine@centrum.cz.

Mastika a Peshterská rakije

 

Mastika a rakije tradice výroby v Bulharsku

Mastika je tradiční bulharský alkoholický nápoj, který se vyrábí z anízového oleje. Je to silný nápoj, který se často podává jako aperitiv, ale také se používá jako surovina do různých koktejlů a dezertů. Mastika má charakteristickou sladkou chuť a silnou vůni, a je oblíbenou volbou v mnoha bulharských hospodách a restauracích.

Rakija je další tradiční bulharský destilát, který se vyrábí v bulharsku výhradně z vinné révy. Rakije jako nápoj má vysoký obsah alkoholu a je velmi oblíbená v celé balkánské oblasti. V Bulharsku se rakija podává jako digestiv, a také se používá jako surovina do různých kulinářských receptů.

Historie výroby mastiky a rakije v Bulharsku sahá až do středověku. Podle historických pramenů se mastika vyráběla už v dobách thrácké kultury, která se na území dnešního Bulharska rozvíjela v období mezi 5. a 3. stoletím př. n. l. V období osmanské nadvlády byla mastika zakázána, ale lidé stále pokračovali v její výrobě a ukrývali ji před úřady. Po osvobození Bulharska v roce 1878 se mastika stala opět populární a začala se vyrábět na velké škále.

Rakije má také dlouhou historii v Bulharsku. V období thrácké kultury byla rakije používána jako lék a posilující prostředek. Během osmanské nadvlády byla rakija také zakázána, ale lidé stále pokračovali v její výrobě a konzumaci. Po osvobození Bulharska se rakije stejně jak mastika stala opět velice populární.

Košík